Lån mellan privatpersoner

Ibland kan man behöva kapital utan att ta ett banklån. Det kan naturligtvis också vara så att man inte kan få ett banklån. Människor befinner sig i många olika situationer där de behöver kapital. Unga personer kan behöva låna till topplånet på den nya bostaden, en företagare behöver kapital för att lansera en ny produkt på marknaden, några ser ett privatlån som ett mycket bättre alternativ än snabblån. Ibland handlar det bara om att låna någon tusenlapp av en vän som tillfällig förstärkning, kanske till nästa lön.

Låna mot revers

Naturligtvis behöver det inte vara så att man inte är kreditvärdig i en bank eller hos ett annat låneinstitut. I många fall blir det enklare att låna av närstående och vänner. Detta har varit ett system i alla tider. Den vanligaste situationen är att barn lånar av föräldrarna. Detta har ibland använts vid så kallade generationsskiften. Barnen lånar mot en revers där en viss summa avskrivs varje år. Den andra varianten är att goda vänner lånar av varandra. Detta kan i vissa fall bidra till att stärka vänskapen men risken finns att vänskapen övergår till motsatsen om inte lånevillkoren följs.

Skriv avtal

avtalVanligast är att man lånar vid en tillfällig ekonomisk kris eller när man startar en affärsverksamhet. Lånar man av föräldrar eller vänner är detta förfarande inte reglerat i lag utom den allmänna avtalsrättsliga regler som gäller alla avtalsförhållanden. Även om långivare och låntagare vid lånetillfället är de bästa vänner med fullständigt förtroende för varandra, bör man skriva ett avtal. Även ett relativt enkelt avtal i två exemplar undertecknat av båda parterna underlättar framtida eventuella diskussioner.

Mikrolån

En ny kategori av privatlån är de så kallade mikrolånen. Dessa kan handla om starthjälp för mindre verksamheter i U-länder, men även som understöd av kulturella och humanitära verksamheter. Återbetalning kan krävas när verksamheten börjar bära sig.