Hur man lånar till en båt

Det kan gå till på flera sätt då det beror på hur du vill ha ditt lån och var du bestämmer dig för att låna pengarna ifrån. I många fall så kan båthandlaren ordna ett lån från det låneinstitut han samarbetar med, men det kan vara värt att titta runt på olika banker själv. Om du vill undersöka lånemarkanden själv rekommenderar vi ett besök på www.creddit.se.

segelbat

Det skiljer sig mellan olika låneformer

Det finns fördelar och nackdelar med olika banker och låneinstitut. Det brukar vara så att man får låna 70-80% av båtens inköpspris. Köper du en båt för 200 000 kronor så kan du antagligen få låna mellan 140 000 och 160 000 kronor. Om du är beredd att betala högre ränta kan det ibland vara möjligt att få låna hela beloppet som båten kostar. Ett krav som många banker ställer för att låna ut hela summan är att du köper båten hos en auktoriserad båthandlare. När du har bestämt dig för vilken båt du vill ha och tänker dig att låna till båten i en bank ska du prata med banken om ett lånelöfte. Banken kontrollerar din ekonomiska situation och gör en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet. Du kan också diskutera med banken vilken låneform du vill ha, om du vill ha en fast eller rörlig ränta, om du vill ha ett räntetak för en eventuell ränteuppgång, och så vidare.

Övriga kostnader för din båt

Att äga en båt kan vara ganska dyrt. Det är också på det viset att ju större båten är desto högre blir kostnaderna för att äga båten. Båtplats i vattnet måste du ha och även en plats på land för vinterförvaring. Kostnader för bränsle, bottenfärger och kanske nya segel kan tillkomma. Du bör göra en kalkyl över kostnaderna för att se om du kommer att ha råd att hålla båten i trim under tiden du äger båten.