Innan Euron

Kommer du ihåg tiden innan många av de europeiska länderna gick över till Euro? På sätt och vis är det väldigt smidigt att många länder har en gemensam valuta, men jag kan inte undvika att känna mig lite nostalgisk inför de gamla nationella valutorna. Det är lite av charmen med att resa utomlands. Särskilt när man åker på bilsemester och passerar flera länder.

Tyskland hade sin D-mark som under de senare åren av dess existens var värd omkring 4,50 kr. Österrike hade sin Schilling och Frankrike sin Franc. Den ständigt inflationsdrabbade italienska Liren var lite besvärlig att räkna om i huvudet du 1000 Lire motsvarade ungefär 5 kr.

När jag var yngre brukade min familj bila i Europa varje sommar och efter varje resa hade jag en fin samling utländska mynt. Dessa har jag fortfarande kvar och det är på sätt och vis lite kul att ha kvar pengar som numer inte är giltigt betalningsmedel någonstans.

Vi får väl se hur det går med Euro-projektet. Kanske går några länder tillbaka till sin gamla valuta i framtiden. Det var ju på håret att Grekland återinförde sina Drachmer. EU och Euron genomgår just nu sin största prövning hittills – så vi får väl se hur det går helt enkelt.